duminică, 5 iunie 2011

Dreptul la replica


Stimate Domnule Redactor Sef,
Ca urmare a articolului dvs. din 05.05.2011, „Violenta a cucerit definitiv scoala X”, mă simt obligata să intervin cu acest drept la replică. Inainte de a oferi date concrete si reale ale situatiei din scoala noastra, ma simt indreptatita sa mentionez ca, dvs. ca reprezentant al mass-mediei jucati un rol educativ foarte important alaturi de scoala. Prezentand un articol ca cel al care fac referire, in maniera in care ati facut-o se pare ca nu ati dorit decat cresterea tirajului ziarului in detrimentul culegerii de date din cat mai multe surse si prezentarii lor in lumina reala. Daca ati fi procedat astfel, ati fi aflat faptul ca in scoala X  se afla in derulare un program anti-violenta demarat in urma cu trei ani, in parteneriat cu Politia Judeteana si Jandarmeria. In tot acest interval s-au derulat actiuni saptamanale la nivelul fiecarei clase prin care elevii au fost informati despre cauzele, consecintele, formele violentei scolare; s-au realizat exercitii pentru formarea abilitatilor de autocontrol emotional, de comunicare si relationare asertiva; s-au constituit echipe de peer mediation din randul elevilor care si-au promovat la nivelul scolii activitatile si care au inregistrat rezultate pozitive. Rezultatele acestor actiuni se reflecta intr-o serie de statistici pe care le-am realizat pe tot parcursul programului.
Astfel, faţă de anul şcolar 2007-2008, în anul şcolar 2008-2009 s-a înregistrat o scădere cu 27% a fenomenelor de violenta raportate la politie/jandarmerie si  cu 33% a situaţiilor care au antrenat prejudicii materiale.  In anul scolar trecut (2009-2010), am remarcat la nivelul şcolii noastre, o scădere cu înca 15%, respectiv 12% a indicatorilor mai sus menţionaţi, înregistrându-se doar 8 cazuri de violenta fizica, 12 insulte şi 6 cazuri de distrugere de bunuri.
Un alt indicator folosit de noi este ponderea fenomenelor de violenta semnalate care au condus la vatamari fizice ce au presupus spitalizare. Astfel,  in anul scolar 2007-2008 ponderea a fost de 4,28%, in anul scolar 2008-2009 de 3,25 %, ajungandu-se ca in anul 2009-2010 ponderea acestora  sa fie de 2,03%.
Poate ca este  inca un numar mare, insa comparand cu statisiticele din anii precedenti, puteti si dvs observa o tendinta de scadere a actelor grave in special.
Inchei, in speranta ca acest drept la replica va va determina sa studiati mai atent subiectele pe care le abordati in cadrul ziarului dvs. si va sugerez sa realizati si o rubrica interactiva, saptamanala: „Pulsul scolii in judetul Y”.
Cu respect, C.M.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu